Trans

Om du har tankar och funderingar kring kön och identitet är du välkommen till oss på ungdomsmottagningen.

Vi föds med våra kroppar och lever med dem. Kroppen utvecklas och förändras. Vissa perioder känns det mer och det kan kännas obekvämt eller underligt. Det kan handla om att du inte vill och kan identifiera dig med den kropp och det kön du har. Det kan också handla om att du vill ge uttryck för en annan könsidentitet än du nu gör. Transperson är ett ord som beskriver alla de som inte kan eller vill identifiera sig utifrån sitt juridiska kön, man eller kvinna. 

Om du har tankar och funderingar kring kön och identitet är du välkommen till oss på ungdomsmottagningen.

Hos oss pratar vi om:

  • hur du upplever din situation och dig själv
  • om att eventuellt berätta för de som står dig nära
  • om du har eller inte har stöd i din omgivning
  • om hur ditt liv är och dina tankar kring detta

Det kan hända att du tänkt på och vetat detta länge eller så kanske det är en ny känsla och tanke som du vill prata om. 

Om du önskar gå vidare med en utredning kring din könsidentitet hjälper vi dig vidare genom att skriva remiss. För att byta juridiskt kön krävs att man får diagnosen transsexuell, har fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige. 

Diagnosen transsexuell får du efter en könsidentitetsutredning. En sådan kan påbörjas tidigt i livet, långt innan 18 år. Utredningen görs på Astrid Lindgrens barnsjukhus för de upp till 18 år. Har du fyllt 18 år görs den på Anova, Karolinska universitetssjukhuset. Från 18 år är det möjligt att göra egenanmälan via nätet till Anova för utredning. 

Hos oss får du stöd innan, under och efter utredning.